Ooh la la, le diner Français! Eten is een bijzonder groot onderdeel van de Franse cultuur, een onderdeel waar wij graag van mee genieten! De typische Franse bourgondische levensstijl wordt natuurlijk gekenmerkt door eten én wijn. In Frankrijk zijn restaurants, bistro’s, brasseries en grand cafés. Dit keer nemen we de bistro onder de loep. Welke gerechten moet u zeker kiezen als ze op het menu staan? En, wat kunt u daar het best bij drinken?

 

Om te beginnen, wat is een bistro? Een laagdrempelige eetgelegenheid, met een simpele maar smaakvolle kaart. Chiquer dan een kroeg, informeler dan een restaurant. Hier in België spreken we ook wel van een taverne, bij onze noorderburen heeft men het over een eetcafé. De echte klassieke bistro’s hebben zwart-wit geblokte vloeren en van die typische vierkante houten tafels met bijbehorende bistrostoeltjes.

 

Bistro food

Maar wat staat er dan op de menukaart van zo’n echte, klassieke Franse bistro? Er is een aantal gerechten dat typisch is voor dit soort eetgelegenheden. Denk aan steak tartaar, maar ook boeuf Bourguinon, uiensoep, steak frites, slakken en rillettes met vers brood. Mjam!

 

Steak Tartaar en Beaujolais

Steak tartaar, u houdt ervan, of u gruwelt ervan. Met een rauwe eierdooier bovenop, cornichon (kleine augurkjes) erbij en het liefst verse zelfgebakken croutons, is een steak tartaar een echte traktatie. Welke wijn drinkt u bij dit gerecht? Kies een rosé of een rode Beaujolais. De fruitigheid van deze wijnen past uitstekend bij dit vleesgerecht en de zoete smaak van geroosterde croutons. Beaujolais is onderdeel van Bourgogne en het is het druivenras Gamay dat hier de scepter zwaait. De rode wijnen uit deze streek hebben veel fruit en soepele smaak en zijn het allerlekkerst als ze koel geserveerd worden.

 

Rillettes en rode wijn

Rillettes? Dat is dat smeuïge smeersel dat gemaakt wordt van gestoofd vlees van bijvoorbeeld varken, eend of konijn. Een bbq wijn past daar uitstekend bij. Barbecue wijnen zijn namelijk stoere wijnen, die goed gaan met de heerlijk rokerige, sterke smaak van de houtskool. Een Syrah bijvoorbeeld, die zich kenmerkt door heerlijke kruidige smaken. Maar ook een Pinot Noir uit de Franse Bourgogne past erg goed bij rillettes én bij de barbecue.

 

Quiche Lorraine en Verdejo

Nog zo’n klassieker, Quiche Lorraine! Een Franse hartige taart van bladerdeeg, met spekjes, ui en kaas. Bij dit gerecht drink je bij voorkeur een lichte, frisse en strakke witte wijn. Zoals een Verdejo wijn! Deze druif mag dan wel de nationale trots van Spanje zijn, de wijnen die van de druif gemaakt worden zijn intens gefruit, hebben veel body en een hint van mineralen. Perfect voor bij dit hartige Franse bistro hapje.