Als jij een liefhebber bent van buiten de deur eten heb je vast wel eens van bovenstaande benamingen gehoord. Waarschijnlijk zal de betekenis je op dat moment niet zoveel uitmaken, zolang je maar gezellig kunt dineren toch? Wij werden toch nieuwsgierig en besloten uit te zoeken wat nou precies het verschil is tussen deze benamingen. Lees je mee? Zo heb jij weer leuke feitjes te vertellen tijdens je volgende diner!

Bistro

Een bistro wordt in de Nederlandse volksmond ook wel eens een eetcafé genoemd. Het concept draait om eenvoud en bevindt zich tussen een restaurant en een kroeg in. De bistro komt origineel uit Frankrijk, waar het ook wel een petit-restaurant wordt genoemd. Een klassieke bistro is vaak intiem, rustig en een beetje donker. Er worden betaalbare en snelle gerechten geserveerd in een authentieke Franse sfeer. De bistro werd rond 1960 voor het eerst naar Nederland gehaald. Hier liet François Fagel de Nederlanders kennismaken met zijn knoflookslakken, kikkerbilletjes, paté- en kaasplankjes. Natuurlijk zijn bistro’s over de jaren veranderd. Zo hoeft een bistro niet meer persé simpel en snel te betekenen, maar zijn er ook bistro’s die prachtige kunstwerken op jouw bord serveren.

Brasserie

Een brasserie wordt het vaakst vergeleken met een bistro. Hoewel het beide eetgelegenheden zijn met betaalbare authentieke Franse gerechten op de kaart, zijn er ook een hoop verschillen. Zo zijn brasseries juist licht, ruim en open. Vaak is er sprake van een ruime zaal met grote spiegels. Over het algemeen kun je hier de hele dag tot laat in de avond terecht voor een hapje of een drankje. Brasserie is het Franse woord voor brouwerij en komt oorspronkelijk uit Duitsland  waar je bier ter plekke in de brouwerij kon consumeren. Waarin een brasserie bijvoorbeeld verschilde van een restaurant is het feit dat de maaltijden vaak eentonig waren. Stukken vlees, frites, aardappelen en salade. Hoewel brasseries nu in veel delen van Europa voorkomen, is de term behoorlijk vervaagd. Wanneer je een authentieke brasserie wilt bezoeken, zul je dus echt op zoek moeten.

Grand Café

Een grand café is een ruim en luxueus ingerichte horecagelegenheid. Laat je niet verwarren door het woord café. Hoewel je in laatstgenoemde schaamteloos kunt ‘zuipen’, heeft een grand café meer stijl. Zo is een grand café vaak overdag en ’s avonds geopend voor lunch en diner, maar niet tot in de late avond of nacht. Er zijn vaak knusse plekken ingericht waar jij van een heerlijke kop koffie kunt genieten met een tijdschrift of krant erbij. Ook bieden grand cafés diverse gebakjes en lekkernijen aan voor bij de koffie. Een stijlvolle eetgelegenheid dus, maar toegankelijk voor iedereen.

Zoals je ziet zijn er genoeg verschillen, maar blijken de verschillende benamingen onderhand steeds dichter bij elkaar te komen. Van chique bistro’s tot laagdrempelige grand cafés – de authenticiteit is er vanaf. Toch kan jij met goed zoeken vast nog mooie, originele bistro’s, brasseries of grand cafés vinden! Nog even sparen voor je volgende diner? Zoek een bijbaantje in de buurt, of misschien wel in één van bovenstaande horecagelegenheden!