Vind je een ‘normale’ moderne koelkast wat te strak of te saai? Dan begrijpen we goed dat je op zoek bent naar een echte eyecatcher in de keuken: een retro koelkast. Deze retro koelkasten zijn afgewerkt met karakteristieke ronde vormen en hoeken. Ze hebben echt een jaren 70 look. Maar dat is alleen de buitenkant. Verder hebben ze alle moderne technieken aan boord.

 

Waar je op moet letten bij het kopen van een koelkast

Allereerst: waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een koelkast? Want of je nu wel of geen retro koelkast wilt kopen – het is altijd goed om de volgende punten in je achterhoofd te houden bij de aankoop:

 

  • Juiste formaat koelkast. Een grote koelkast verbruikt meer energie dan een kleinere. Dus kijk goed hoeveel ruimte je echt nodig hebt.
  • Formaat vriesgedeelte. Hetzelfde geldt voor het vriesgedeelte. De vriezer bepaalt namelijk voor een groot deel het energieverbruik. Je koelkast moet harder werken om het te laten vriezen.
  • Dit label vertelt je hoe zuinig je nieuwe (retro) koelkast is. Een A+++ label is het zuinigst.
  • Het daadwerkelijke energieverbruik. Stroomverbruik wordt gemeten in kilowatturen (kWh). Wat je jaarlijks aan stroom gaat gebruiken met de koelkast staat groot op het energielabel (dan heet het kWh/annum) en kun je ook altijd vinden bij de specificaties.

 

Koel-vriescombinatie en retro stijl

Een koel-vriescombinatie is de meest populaire soort koelkast. Dat geldt ook voor de koelkasten in een vintage jasje. De koel- en vriesgedeelte zijn van elkaar gescheiden met elk een eigen deur. De meeste mensen kiezen daarbij voor een koelkast met NoFrost. Daarbij hoeft het vriesgedeelte nooit ontdooit te worden.

 

Hoeveel hapjes en drankjes je in de koel-vriescombinatie kunt bewaren, zie je aan het aantal netto liters. Dit staat apart aangegeven voor het koel- en het vriesgedeelte. Door hier naar te kijken kun je goed diverse koel-vriescombinaties met elkaar vergelijken.

 

Oude koelkast vervangen

Koelkasten van vandaag de dag zijn vele malen energiezuiniger dan hun voorgaande modellen van jaren terug. Heb jij een oude koelkast? Dan is het zeker aan te raden om deze te vervangen. Ook als deze nog goed genoeg koelt. Door een nieuwe (retro) koelkast te kopen, kun je je energierekening verlagen. Hoe ouder je huidige koelkast is, des te meer energie deze verbruikt en des te hoger dus ook je energierekening. En dus des te meer je ook kunt bezuinigen als je nu een nieuwe koopt. Stel je hebt een koelkast staan die 10 jaar oud is, en je koopt nu een nieuwe, dan bespaar je jaarlijks zo al 50 euro. Tel uit je winst.

 

Retro koelkast kopen? Goedkoop is duurkoop

Een koelkast gaat tegenwoordig gemiddeld met gemak 15 jaar mee. Dankzij moderne duurzame materialen en technieken. Goedkopere koelkasten beschikken niet over deze functies. Ook zie je daar veel vaker kunststof in terug en goedkopere materialen. Je bespaart op de kosten van je retro koelkast, maar daar krijg je een kortere levensduur voor terug. Goedkoop is dan dus duurkoop.