Komijn, oregano, paprikapoeder en koriander zijn de meest gebruikte Mexicaanse specerijen in veel traditionele recepten. Combineer deze met gewone kruiden zoals zwarte peper, knoflookpoeder, uienpoeder en diverse Spaanse pepers om die kenmerkende smaak naar boven te halen die u verwacht van de traditionele Mexicaanse keuken.

Mexicaanse kruiden zijn meer dan alleen specerijen…

Voordat je je laat meeslepen en denkt dat deze smaken alleen van de Mexicaanse specerijen komen, moet ik je erop wijzen dat uien en knoflook ook vaak worden gebruikt om veel van de diepe rijke smaken in de Mexicaanse keuken te creëren, maar je kunt ook knoflookpoeder of uienpoeder gebruiken als vervangers indien nodig.

Daarnaast zijn kaneel en kruidnagel twee verrassende specerijen die onze lijst hebben gehaald die je niet zou verwachten. Ze worden gebruikt om evenwicht en zoetheid te brengen in veel gerechten.

Hoewel gewone specerijen zoals zwarte peper hun weg hebben gevonden naar de Mexicaanse keukens, zijn er nog heel wat andere specerijen die uniek zijn voor het land. Maak niet de fout dat Mexicaans koken alleen om de chilipepers draait.

Lijst van Mexicaanse specerijen

Hier zijn mijn favoriete must-have Mexicaanse specerijen samen met de meest voorkomende die je misschien al gebruikt. Hoeveel heb jij er in je keuken?

Ancho chilipoeder

De meeste zogenaamde “chilipoeders” die u in de winkel koopt zijn eigenlijk mengsels van verschillende specerijen, maar niet Ancho! Deze specerij wordt voor 100% gemaakt van de gedroogde versie van de Poblano chilipeper.

Ancho chilipoeder onderscheidt zich van traditioneel chilipoeder door zijn zoete rijke smaak die mild fruitig is met hints van pruimen, rozijnen en tabak. U kunt dit gebruiken met vlees, soepen, en zelfs saladedressing voor wat extra warmte.

Wist je dat je dit poeder gemakkelijk thuis kunt maken? Koop gewoon wat gedroogde Poblano pepers, trek de steeltjes eraf, verwijder de zaadjes en maal ze fijn in een molen. Poef! Ancho chilipoeder!

Tip: www.naturalspices.be/kruiden-specerijen

Anijszaad specerij

Al eeuwenlang inheems in het oostelijke Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Azië. Anijszaad lijkt op Dille en Venkelzaad. Anijs smaakt naar zoethout. Het is zoet, licht pittig, en vergelijkbaar met venkel en dragon.

Hoewel je het in een paar hartige gerechten zoals Mole kunt vinden, wordt het, omdat het goed samengaat met kaneel en vanille, meer gebruikt in het bakken van zoete gerechten zoals desserts, taarten, koekjes.

Avocadoblad

Avocado’s zijn onze meest geliefde hartige vruchten; er gaat niets boven hun zijdeachtige textuur en smeuïge mondgevoel. En net als je denkt dat je volop van avocado’s geniet, leer je dat avocadobladeren ook eetbaar zijn, en ze zijn behoorlijk smakelijk!

De smaak is te vergelijken met anijs en hazelnoot en wordt vaak gebruikt in Centraal- en Zuid-Mexico.

De hele bladeren kunnen worden gebruikt om vlees te roosteren, vis te stomen of te grillen, en als smaakmaker in tamales. De gedroogde, gemalen versie is zeer aromatisch en wordt gebruikt in sauzen en stoofschotels, en om sladressing te maken.

Uitgelicht: Mexicaanse Kruiden en Specerijen Kopen | Mexicaanse Kruidenmixen

Achiote (Pasta)

Dit is een van de meest interessante, maar ook meest obscure van de Mexicaanse specerijen die het meest voorkomen in het zuidelijke deel van Mexico, op het schiereiland Yucatan. De smaak van achiote is mild kruidig en aards en voegt lagen van complexiteit toe aan elk gerecht.

Hoewel je het in poedervorm kunt vinden, wordt het meestal gebruikt als pasta, vergelijkbaar met een bouillonblokje. Wat je waarschijnlijk wel herkent is het kenmerkende fel oranjerode pigment dat wordt verkregen uit de zaden van de annattoboom.